Egy tanulságos vízvezetékszerelés története

Kínai csaptelep, melyből szökőkút lett.

Egy gyönyörű nyári délelőtt megszólalt a mobiltelefon. A vonal túlsó végén egy fiatal férfihang szólalt meg. Rövid bemutatkozás után megkérdeztem – „Miben tudok segíteni?”

Elmondta, hogy Ő Budapesten angyalföldön a Béke tér környékén lakik, egy tízemeletes panel ház nyolcadik emeletén. A mosogató csaptelepét és a mosogatóját szeretné kicseréltetni egy modernebb, megbízhatóbb egykaros változatra.

Régi mosogató 1980-as évekből

A régi mosogató medencéje egy fehér zománcozott szocreál kivitel, melyben egy 25 éves Mofém hideg, meleg vizes csaptelep üzemel még a mai napig is. Régen amikor ezeket a házakat építették a mosogatóba a mosdó csaptelepet rakták 1980-as években.

Munka közben, konkréten egy fürdőszobai dugulás elhárításán ért a hívás. A telefonomat ilyenkor mindig rezgőre állítom, hogy a dugulás elhárító gép hangjától függetlenül a hívást fogadni tudjam.

 

Gyanúsan olcsó csaptelepet vett…

Kérdezem a megrendelőtől: a mosogatót és a csaptelepet megvette – e már, vagy még most szándékozik megvásárolni? Ő megvette az acéllemez rozsdamentes, egymedencés mosogatót, ami direkt panel lakásokba készült. Megvásárolta a csaptelepet is nagyon olcsón az egyik nagy barkács áruházban. AKCIÓBAN 3990 Ft-ért. (Kezdett gyanús lenni a csaptelep minősége az árából ítélve.)

– Jó rendben van. Önnek mikor lenne jó az időpont?
– Délután , este felé, mert 17h-ig dolgozom. Ma 18 óra?
– Igen jó, nekem is megfelel.

Elmentem a megbeszélt címre , szerszámos ládával és a benne lévő kellékekkel.

 

„Made in China”

made-in-chinaEgy 25 év körüli fiatalember nyit ajtót. Beinvitál a konyhába, megnézem a cserélendő mosogatót és a csaptelepet. Mondanom sem kell siralmas látvány fogadott. A zománcos mosogatón legalább 10-15 db zománc leverés rozsdával kombinálva. A csaptelepnek igaz egy kifolyója van, de számolásom szerint négy ponton engedte a vizet. Ez tényleg megérett a cserére – mondtam meglepetésemben.

(Előtte egy beteg nyugdíjas, nagyon aranyos nénike lakta a lakást és Ő neki se pénze, se ereje nem volt már ezekkel a dolgokkal foglalkozni.) Megnézem a csaptelepet az van rá írva a dobozára: Made in China.

Az volt a szerencse, hogy a mosogató alatt lévő hideg-meleg vizes tartalék elzárók (sarokszelepek) valamennyire zártak. Nem kellett a fiatalembernek az egész lakásban lezárni a vizet, ha elment otthonról.

 

Olcsó csaptelepet ne vegyen

A megrendelőnek elmagyaráztam ezeknek az olcsó csaptelepeknek a hátrányát. Több is van. A legfontosabb a csaptelepen lévő 2 db bekötőcső minősége. Élből úgy kezdem a beszerelést, hogy bele sem rakom azt amit gyárilag adnak hozzá. Ugyanis nem nyomás próbázzák le. 

Helyette a magyar vagy a spanyol csaptelepszárat rakom bele, ami minőségi és nem szokott gond lenni vele. Az ára 1000-1200 Ft körül van darabonként és a Biztonságot jelenti. Ha ez a be kötőcső (csaptelepszár) „eldurran” az alatta lévő lakásokat mind elönti a víz. Panelban a hézagok és a szerelőcsatornákon keresztül percek alatt leázik az alsó lakások nagy része.

Fiatalember ezt tudomásul is vette és vállalta a közel 2000-2400 Ft-os plusz költséget. A sarokszelepek is megérettek a cserére, mert már régi és 1/2 colos méretűek voltak. Nekünk meg fél-háromnyolcadosra volt szükségünk. Vizet zártam és a mosogató aljába be préselve magamat kicseréltem a tartalékelzárókat. Az új mosogatóba bele szereltem a Magyar-Kínai közös csaptelepet.

Majd az egymedencés mosogató passzentos be szerelése után lekötöttem a két új sarokszelephez csatlakozó csaptelepszárakat.

 

Ráadom a nyomást – „csaptelep tűzijáték kezdődött”

(a kép illusztráció)

(a kép illusztráció)

Ráadom a nyomást és a panel házaknál megszokott 6-10 bár nyomással a Kínai tűzijátékokhoz hasonlóan a csaptelep felső részét szabályosan kilőtte. Mondanom sem kell azonnal elzártam a sarokszelepet és így a kínai szökőkút meg szűnt. (Ez történt este 8 óra magasságában.)

A megrendelő látva beigazolódni a figyelmeztetéseimet, azonnal kocsiba ülve elrohantunk és a barkácsáruházba kicseréltük egy jó Magyar Mofém mosogató álló csaptelepre.

Pénzben kb 10-12 ezer Ft-ba került a magyar, de az legalább jó és megbízható és öt év garanciát adnak rá.

 

Megfelelő csaptelepet nem tudnak a kínaiak gyártani

Éjszaka 11-éjfél magasságában haza is értem a tűzi-vízi játékról. De nem ez a lényeg és a tanúság hanem az ügyfél elégedettsége és öröme .Mely eszébe fog jutni minden mosogatáskor. Egy embert megint sikerült meggyőzni arról ,hogy az olcsó mindig a drága. És remélem Önnek aki olvassa ezen történetet tanulságul szolgál.

Félreértés ne essék én Tisztelem a Kínai Kultúrát és Tudományt. Sok mindent adtak a világnak a lőportól a sűrített paradicsomig, a gyógyítás nagy művészei Ők és sorolhatnám. A gazdaságuk a válság ellenére fejlődik.

Végszó: „minőségi csaptelepet nem tudnak gyártani olyat, mint amilyet kellene”

 

 

Pest megye, Budapest környéke

Üzenet küldése

    Az adatkezelési tájékoztató olvasásához ide kattintson

    Elolvastam és megismertem az Adatkezelési tájékoztatót