Vízvezetékszerelés a szívtranszplantált Ügyfélnél

Az Andrássy út dicső vízvezetékszerelői

Esettanulmányként szeretném megosztani Önnel a következő szívbemarkoló történetet.

Régebben egy budapesti épületüzemeltetési vállalkozás, egyik alvállalkozójaként is tevékenykedtem, mint vízvezetékszerelő. A diszpécser hívott telefonon – egy fiatal főiskolás hölgy cilinke hangon éjszakai szolgálat után – és közölte velem:

– Szia! Lenne egy munka!

– Szia! Mond írom.

– Andrássy út ……. egy komoly csőtörés van a lépcsőházban és ömlik a víz.

Téli hónap volt. Január vagy február. A címre érkezvén láttam, hogy a csöpögő víz azonnal megfagy és komoly gondokat okoz az épületben. Csöngetek az ajtón, egy megtört, kialvatlan 45-50 év körüli hölgy nyit ajtót.

– Csókolom. Jó reggelt kívánok a vízvezetékszerelő vagyok.

– Jó reggelt kívánok! Azért kerestem ISMÉT önöket ,mert a WC csésze mozog és folyik mellette a víz. Nem tudom a fürdőszobát – egy térben volt a WC és a fürdőszoba – lefertőtleníteni és steril állapotba hozni míg ott munkálatok folynak. A férjem hét hónap után először jön haza a klinikáról mert, hosszú évek várakozása után ÚJ SZÍVET kapott.

– Megnéztem a wc csészét egy alsó kifolyású, lapos öblítésű változat volt, melyet úgy rakott le a “Mester” – simán szilikonnal -,hogy a csésze csonkja és a padlószintbe elfűrészelt 110 mm-es lefolyó cső között hézag volt. Ami víz belefolyt az belefolyt, ami nem az a fürdőszoba padlójára. Tehát gumi szűkítő nélkül úgy, ahogy a Jó Isten megadta.

Mondanom sem kell, hogy a hölgy teljesen jogosan reklamált és kért másik szerelőt a cégtől.

– Tessék nekem mutatni legyenszíves egy számlát – kértem a hölgyet – had lássak tisztán, ki végezte ezt a kókler munkát. Kettő darab számlát adott a hölgy a kezembe: Az egyiken az épületüzemeltető cég logójával és a számla áfás végösszegével bruttó 25 600 Ft-ról. Lefolyó fővezeték kamerázása videó felvétellel. Az alvállalkozó pecsétjével ellátva. Mutatott a hölgy egy videó kazettát is, melyen a kamera által készített felvétel volt látható. Semmilyen dugulásra utaló jel nem volt látható a felvételen. A wc csészét természetesen nem rakták vissza úgy, ahogy az eredetileg volt, azzal az indokkal, hogy ők kamerások és nem értenek hozzá. Hol ott mind a két “szakmaszégyene” vízvezetékszerelő képesítéssel rendelkezett. WC nélkül hagyták a hölgyet. Kifizettették a számlát és odébb álltak. Ígéretet téve arra, hogy küldenek egy szerelőpárost egy másik cégtől, majd ők jó pénzért leültetik a WC csészét.

A másik számlán WC csésze szerelése címszó alatt, ugyanaz az alvállalkozó cég pecsétjével ellátva, bruttó 24 000 Ft szerepelt. A TRÜKKJÜK az volt, hogy másik két “Mestert” küldtek ki – az alvállalkozó cég főnökei – nehogy a hölgy gyanút fogjon és ne fizessen. Ez az alvállalkozó cég több autóval és emberrel járja a várost nap mint nap, és húzza be a csőbe a szerencsétlen, laikus, hozzá nem értő és kiszolgáltatott embereket.

Munkájuk a 24 000 Ft-ért az volt amit már a fentiekben leírtam. Az elkeseredett hölgy ezért fordult az épületüzemeltető céghez másik szerelőért.

Elmagyaráztam a hölgynek a trükkjük lényegét, és majdnem rosszul lett az igazság hallatán.

Egy félóra alatt felszereltem neki a csészét szakszerűen, ahogy azt kellet volna a “24 000 Ft-os szerelőknek”. Így a háziasszony elvégezhette a fürdőszoba sterilizálását, hogy a férjét higiénikus, fertőzésmentes környezetbe tudja hazahozni.

Nagyon hálás volt nekem amiért megcsináltam neki a más által elcseszett munkát, de főleg azért,

mert felnyitottam a szemét a “szerelő urak” kapzsiságát illetően. Neki ez a buli drága 49 600 Ft-ba került.

– Mivel tartozom? – kérdezte meghatódva.

– Csak a kiszállási díjjal, ami 2800 Ft, mert az az épületüzemeltető cégé.

– De az nem lehet, mert így Ön ráfizet a munkára – és ahogy ezt kimondta egy 5000 Ft-os bankjegyet akart a zsebembe dugni.

– Nem asszonyom Önöknek nagyobb szükségük van erre pénzre – és ezzel udvariasan vissza adtam neki a bankjegyet. Ő erre hangos sírásban fakadt ki és elmesélte a történetüket. Milyen kálvárián mentek keresztül, amíg sikerült a férjének egy donort találni és az új szívet megkapnia. Jelzálog hitelt vett fel a lakására, hogy finanszírozni tudja a műtét költségeit, hogy a férje élhessen és a család együtt maradhasson.

Sajnálatos és szomorú, hogy a PÉNZ imádata ilyen dolgokat hoz ki az emberekből.